Tien bijzondere lijstjes met overheidsbegrotingen

De begrotingen van 2016 van alle gemeenten en provincies zijn beschikbaar. En omdat we van lijstjes houden, lanceren we vandaag openspendinglijstjes.nl.
Sinds oktober 2015 staan alle huishoudboekjes van gemeenten, provincies en gemeenten online op openspending.nl. Nieuwe begrotingen, kwartaalverslagen en jaarrealisaties komen automatisch beschikbaar. De nieuwste toevoeging? De provinciale en gemeentelijke begrotingen van 2016.

Welke overheden geven nu het meeste uit aan cultuur en welke ontvangen het meeste hondenbelasting? En dan ook nog eens per inwoner, oppervlakte of huishouden. Wat Buzzfeed kan, kan jij nu ook. Met openspendinglijstjes.nl kun je nu zelf je eigen lijstjes maken van gemeenten of provincies en hun inkomsten en uitgaven.

1. Rotterdam grootverdiener dankzij trouwe viervoeters

Begrootte inkomsten hondenbelasting 2016

De hondenbelasting, een leuk extra zakcentje voor gemeenten. In Rotterdam hebben ze budget voor luxe uitlaatstroken. Bovenstaande lijstje komt niet overeen met de duurste gemeenten voor honden. Noordwijk en Schiedam staan daar namelijk op plek twee en drie.

2. Amsterdam is parkeerparadijs van Nederland

Begrootte inkomsten parkeerbelasting per inwoner 2016

Amsterdammers en bezoekers van onze hoofdstad mogen dan wel klagen over de hoge parkeertarieven. De gemeente Amsterdam ontvangt dan wel meer dan 400 euro per inwoner aan parkeerbelasting. Daar kan de nummer twee Zandvoort amper aan tippen met bijna 250 euro.

3. Toeristenbelasting financiert Noord-Zuidlijn

Begrootte inkomsten toeristenbelasting 2016

En weer spant Amsterdam de kroon. Bewoners van de Grachtengordel mogen die bierfietsen en onder invloed verkerende toeristen dan wel vervelend vinden, maar zonder die 46 miljoen euro toeristenbelasting was die Noord-Zuidlijn waarschijnlijk iets later klaar.

4. De Waddeneilanden worden mede mogelijk gemaakt door toerist

Begrootte inkomsten toeristenbelasting per inwoner 2016

Als we toeristenbelasting vervolgens per inwoner gaan bekijken geeft dit een heel ander beeld. Niet Amsterdam staat dan nog in de top 10, maar vijf Waddeneilanden verdienen een paar honderd euro per inwoner aan toeristenbelasting.

5. Rotterdamse huishoudens ontvangen de meeste bijstand

Begrootte uitgaven aan bijstandsverlening en inkomenssteun

Wat geeft een gemeente per huishouden uit aan bijstandsuitkeringen? We waren benieuwd welke gemeenten daar het meeste aan uitgeven. Rotterdam spant echter de kroon. Een gemiddeld Rotterdams huishouden ontvangt 1000 euro aan bijstand per jaar.

6. Den Haag, niet Amsterdam investeert het meeste in musea

Begrootte uitgaven aan musea in 2016

Kunst mag wat kosten! Grootste misser in dit schema: Amsterdam. Na jaren van renovaties aan het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum komt Amsterdam niet meer voor in de top 10. Den Haag daarentegen investeert volop in cultuur.

7. Flevoland laat natuur de vrije loop

Begrootte uitgaven aan natuur door provincies in 2016

Ondanks de Oostvaardersplassen geeft de provincie Flevoland in 2016 het minste uit aan natuur van alle provincies: 11,8 miljoen euro. Overijssel daarentegen geeft er 93 miljoen euro aan uit. Daarmee wordt Overijssel vast de groene achtertuin van Nederland!

8. Situatie in Katwijk is explosief

Begrootte uitgaven aan opruiming en ruiming explosieven 2016

Wij adviseren Katwijk het komende jaar te mijden. Het risico dat de musical Soldaat van Oranje wat bommen en granaten heeft achtergelaten in deze gemeente is vrij groot. Er is alvast meer dan 2,5 miljoen euro ingeboekt om explosieven te ruimen. Delfzijl kan toe met een luttele 300,000 euro.

9. Rotterdam is sportstad 2016

DataHero Begrootte uitgaven aan sport 2016

Ben je aannemer en bouw je sporthallen en hockeyvelden, maar loopt het niet zo hard met de opdrachten? Ga dan eens kijken in Rotterdam. Ze hebben bijna 90 miljoen euro gereserveerd voor sport in 2016.

10. Een leven lang leren

Begrootte uitgaven onderwijs per inwoner 2016

Tot slot, de onderwijsuitgaven van gemeenten per inwoner. Vlieland is koploper. Niet zo gek, want met 1.000 inwoners kost een nieuw schoolgebouw een fortuin. Utrecht doet het daarentegen ook niet slecht met een investering van 250 euro per Utrechter in het onderwijs

Zelf aan de slag? Ga naar openspendinglijstjes.nl en laat ons weten wat je tegenkomt.

This entry was posted in Announcement, Blog. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

 1. Posted March 13, 2017 at 2:43 pm | Permalink

  Interessante begrotingen! Ik ben benieuwd naar de komende jaren.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Announcements

  Alle overheden op Open Spending

  Inmiddels staan alle Nederlandse gemeenten en provincies op Open Spending! Nieuwe data komt automatisch beschikbaar. Waterschappen volgen in maart 2016.

  Financiële detaildata online!

  De Open State Foundation werkt aan het ontsluiten van financiële detailinformatie. Deze informatie geeft meer verdieping dan de huidige Iv3-informatie. De informatie van de provincie en gemeente Groningen is nu te vinden op openspending.nl