Groningse financiële detaildata beschikbaar

Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.OrgDe provincie en gemeente Groningen hebben samen een belangrijke stap gezet op het gebied van transparantie. Vanaf vandaag is hun huishoudboekje in detail terug te vinden op de website openspending.nl. Inkomsten en uitgaven zijn hiermee inzichtelijker dan ooit en de data is herbruikbaar in tal van toepassingen. De provincie en de gemeente zijn de eerste overheden die deze informatie op dit detailniveau vrijgeven als open data.

Gedeputeerde Patrick Brouns: ‘De provincie Groningen was als eerste provincie zichtbaar op Open Spending. In ons Collegeprogramma is nadrukkelijk opgenomen dat wij transparant willen zijn en zoveel mogelijk data digitaal willen ontsluiten. Meer inzicht in de detailgegevens sluit volledig aan bij de wens van onze Staten.’ Wethouder Ton Schroor: ‘‘Transparantie staat in de gemeente Groningen hoog op de agenda, dus ook op het gebied van financiën. De gedetailleerde financiële informatie die wij aangeleverd hebben voor de pilot Open Spending wordt nu gepubliceerd en daarmee krijgen onze inwoners meer zicht op onze inkomsten en uitgaven”.

Detaildata geeft gevraagde inzicht

Op de website openspending.nl werden al begrotingen, kwartaalrapportages en jaarrekeningen van alle gemeenten, provincies en waterschappen vrijgegeven. Deze gegevens worden op een geaggregeerd niveau vrijgegeven. Onderzoek van de Vrije Universiteit onder raadsleden, ambtenaren en journalisten wees uit dat er behoefte was aan meer gedetailleerde informatie. Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation: ‘Op Open Spending kwam je eerder posten tegen als “aankopen niet duurzame goederen”, detaildata laat bijvoorbeeld zien dat het geld uitgegeven is aan opleiding van het personeel, werkbezoeken of ICT-uitgaven.’

Meer gemeenten volgen

De gegevens van de provincie en gemeente Groningen zijn nu te bekijken op openspending.nl. Met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Open State Foundation gewerkt aan het toevoegen van financiële detaildata van de gemeenten: Dordrecht, Heerlen, Lelystad, Oirschot en Utrecht. Detaildata van deze gemeenten is binnenkort zichtbaar op openspending.nl.

Dit jaar neemt het aantal deelnemende overheden verder toe omdat Open Spending Detaildata uitmaakt van het Actieplan Open Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Overheden die ook hun financiële detaildata willen vrijgeven op Open Spending kunnen zich melden bij de Open State Foundation.

Bekijk de detaildata zelf

This entry was posted in Announcement. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

 1. Posted March 28, 2017 at 1:58 pm | Permalink

  Meer gemeentes zouden dit voorbeeld moeten volgen! Ik vind dat je als inwoner of toekomstig inwoner het recht hebt dit te weten. Pieter

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Announcements

  Alle overheden op Open Spending

  Inmiddels staan alle Nederlandse gemeenten en provincies op Open Spending! Nieuwe data komt automatisch beschikbaar. Waterschappen volgen in maart 2016.

  Financiële detaildata online!

  De Open State Foundation werkt aan het ontsluiten van financiële detailinformatie. Deze informatie geeft meer verdieping dan de huidige Iv3-informatie. De informatie van de provincie en gemeente Groningen is nu te vinden op openspending.nl