Lancering openspending.nl

Sinds de eerste Open Spending sessies op Hack de Overheid hackathons in 2011, kunnen we aanstaande hackathon de eerste release presenteren van Open Spending in Nederland. Om 12.55 zal Roeland Rengelink van het stadsdeel Centrum, gemeente Amsterdam het platform lanceren. Tijdens de Open Spending workshop van 13.40 tot 14.25 wordt ingegaan op de design-keuzes die gemaakt zijn, hoe overheden mee kunnen doen, en waar de toekomst van openspending.nl ligt.

Design-keuzes

In het buitenland zijn er diverse versies met eigen visualisaties beschikbaar. Leidende vraag tijdens het Open Spending in Nederland was: Wat maakt Nederland anders dan anders, en wat kunnen wij bijdragen aan wereldwijde financiële transparantie. Wat blijkt: In Nederland is er rond financiële transparantie al flink gepolderd, en dat biedt unieke kansen.

Mee doen

Er zijn verschillende niveaus waarop overheden met Open Spending kunnen mee doen, van 5 minuten werk voor  een begroting tot volledige en integrale ontsluiting van alle financiële gegevens welke onder de Wet Openbaar Bestuur vrij mogen worden gegeven.

De toekomst

De kracht van financiële transparantie biedt pas echte meerwaarde als data van diverse overheden gecombineerd en vergeleken kan worden. Het liefst niet via 1 interface, maar op vele manieren. Open Spending in Nederland krijgt ook een API welke nieuwe toepassingen mogelijk maakt. We zijn op zoek naar ideeën en ontwikkelaars die financiële informatie willen hergebruiken en mee willen denken over de inrichting van de API.

This entry was posted in Announcement. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

3 Comments

 1. Posted July 5, 2013 at 8:28 pm | Permalink

  Ik zou graag weten waar die data van Stadsdeel Centrum nou precies staat?

 2. Posted July 10, 2013 at 6:09 pm | Permalink

  ik ook!

 3. Posted July 10, 2013 at 6:11 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Announcements

  Alle overheden op Open Spending

  Inmiddels staan alle Nederlandse gemeenten en provincies op Open Spending! Nieuwe data komt automatisch beschikbaar. Waterschappen volgen in maart 2016.

  Financiële detaildata online!

  De Open State Foundation werkt aan het ontsluiten van financiële detailinformatie. Deze informatie geeft meer verdieping dan de huidige Iv3-informatie. De informatie van de provincie en gemeente Groningen is nu te vinden op openspending.nl