Transparantie inspiratie uit het Buitenland

In het buitenland is er al een hoop te vinden op het vlak van financiële transparantie bij overheden. Inspireren en fascinerend, want elk land doet het anders. Waarschijnlijk moet ‘financiele transparantie’ in Nederland ook weer anders, maar laten we ons vooral goed geïnformeerd er onze eigen draai aangeven.

Op hoofdlijnen:

 • In Argentinië, Brazilië, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, India, Italië, Israël, Litouwen, Mexico,  Spanje, Uruguay, Groot Brittannië en de Verenigde Staten  zijn installaties van Openspending software te vinden. Voor meer informatie is er een overzichtsblog op openspending.org
 • Openlylocal.com maakt gemeentelijke budgetten inzichtelijk voor het Verenigd Koninkrijk
 • Er zijn nog diverse lokale initiatieven, waaronder in Helsinki en Barcelona

openlylocal

Dat is niet vreemd, want door de financiële crisis en bijhorende bezuinigingen is er meer behoefte dan ooit aan transparantie en dialoog rond financiële onderwerpen tussen overheid en burgers. De resultaten zijn er naar: openspending.org en openlylocal.com zijn veel bezochte websites.

openspending

Betrokken burgers hebben overheden gewezen op potentiële kostenbesparingen. In de Verenigde Staten wordt gesteld dat er met open data 3 miljard dollar bespaard is. Catalonië schat dat er op jaarbasis miljoenen worden bespaard doordat ambtenaren direct toegang tot elkaars informatie hebben. En in sommige landen, waaronder Kenia en Rusland zijn misstanden en corruptie aan de kaak gesteld.

russia

De open spending in de Russische Federatie heeft een overzicht van bedrijven die het meeste geld krijgen van de Russische overheid.

Kortom, er gebeurt genoeg in het buitenland! Als je nog voorbeelden hebt, neem dan contact op, dan worden ze toegevoegd.

This entry was posted in opinie. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

 1. Posted October 22, 2013 at 2:59 pm | Permalink

  O leuk om te weten

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Announcements

  Alle overheden op Open Spending

  Inmiddels staan alle Nederlandse gemeenten en provincies op Open Spending! Nieuwe data komt automatisch beschikbaar. Waterschappen volgen in maart 2016.

  Financiële detaildata online!

  De Open State Foundation werkt aan het ontsluiten van financiële detailinformatie. Deze informatie geeft meer verdieping dan de huidige Iv3-informatie. De informatie van de provincie en gemeente Groningen is nu te vinden op openspending.nl