Show me the money! mini-symposium Rekenkamer

Op 21 januari organiseerde de algemene Rekenkamer een mini-symposium rond financiële transparantie. Er waren diverse sprekers waaronder Andrew Stott uit het Verenigd Koninkrijk, betrokken bij het UK government transparency programme.

Het VK loopt voor

Het is geen geheim, Anglosaxische landen hebben een rijke traditie van het ter verantwoording roepen van overheid. Van watergate , smeergeld tot declaratie affaires, het is of uitgevonden in de Verenigde Staten of het het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn in de VS al lang en breed ALLE declaraties van politici zichtbaar. De Sunlgith Foudnation, een transparantie organisatie heeft dit vertaald in een mooie tool.

Initiatief van uit Londen

In het Verenigd Koninkrijk geven alle gemeenten (Counties om meer precies te zijn) alle uitgaven vanaf 300 pond vrij. Maar hoe is dit tot stand gekomen? Allereerst is er geconcludeerd dat er geen wetgeving aanwezig was welke het vrijgegeven van deze gegevens zou beperken. Alle informatie zou via Freedom of Information Requests (FOR) al op te vragen zijn. Vervolgens is er vanuit het Ministerie (ik neem aan Interior Affairs o.i.d.) er een richtlijn gekomen waarbij counties gevraagd werden om deze data vrij te geven.

Uiteraard ging niet elke County hier in mee. De staybehinds kregen een persoonlijke brief van de minister met een officieel FOR verzoek. hierbij werd tevens aangegeven dat er al honderden counties deze data vrij gaven, dus dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk zou moeten zijn. Inmiddels zijn er nog slechts enkele Counties die niet compliant zijn.

De Rekenkamer en financiële transparantie

Andrew Stott kijkt ook naar de mogelijkheden van financiele transparantie voor de ‘Algemene Rekenkamer’ maar neemt daarbij ook andere toezichthouders mee. Zo zijn er in Nederland ook Lokale Rekenkamers. Voor dit thema ‘Open Auditing ‘ ziet hij de volgende kansen:

  • Het publiek (crowd) als onderdeel van de controlewerkzaamheden. Als er geen onregelmatigheden gevonden worden, zeg het iets.
  • Het maximaliseren van de waarde van (boekhoudkundige) informatie. Middels hergebruik van Auditing data kunnen nieuwe diensten ontwikkeld worden.
  • Open financiele data stelt burgers in staat om concrete druk te organiseren op het verbeteren van overheidsdiensten. Bijvoorbeeld het goedkoper inkopen van bepaalde diensten.
  • Financiële transparantie als onderdeel van de ‘Open Goverment Loop’. Dit is een model tussen overheid en burgers welke voorbij de traditionele consultatie (en stemmen) gaat.
  • Het mogelijk maken van ‘de overheid als platform.’
  • Verbeteren van de kwaliteit van de informatie, informatie systemen en de verkrijging van data
  • Open Auditing als kader. Hier komt hij later nog op terug.

Voorbeelden van relevante data uit de UK

  • Uitgaven
  • Salarissen van staf. (geaggregeerde informatie, dan wel salarissen boven een bepaalde norm.)
  • Contracten
  • Tenders
  • Organizational charts
  • Local Services and performance data

Concrete impacts van Where does the money go.

Where does the money go is een project dat geldstromen van de overheid transparant beoogd te maken. Het is een project op het vlak van datajournalisme, bevat naast een visuale navigatie een zoekfunctie waarmee specifieke onderwerpen uitgelicht kunnen worden.

  1. Er kwam aandacht voor het (oneigenlijk) afschrijven van schulden door overheden.
  2. Aandacht voor ‘exorbitante’ uitgaven: Zeer kostbare personeeluitjes en (te) luxe vergaderlocaties
  3. In 1 jaar zakte het aantal declaraties voor onkosten UK breed met 40%!

Er is inmiddels ook een bedrijf dat klinkende munt weet te slaan met deze informatie. Spikes Cavell schoont al deze data op en vertaald het naar Business Intelligence in opdracht van Bright Scope.

Disclaimer: Er zijn in een hoog tempo vele onderwerpen gepasseerd, dus het kan zijn dat hier en daar kleine onvolkomenheden zijn ontstaan. Geef dit a.u.b. aan, dan corrigeren wij het graag!

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Announcements

    Alle overheden op Open Spending

    Inmiddels staan alle Nederlandse gemeenten en provincies op Open Spending! Nieuwe data komt automatisch beschikbaar. Waterschappen volgen in maart 2016.

    Financiële detaildata online!

    De Open State Foundation werkt aan het ontsluiten van financiële detailinformatie. Deze informatie geeft meer verdieping dan de huidige Iv3-informatie. De informatie van de provincie en gemeente Groningen is nu te vinden op openspending.nl